Tisztelt Edző kollégák és egyesületi vezetők!

Bienert elnök úr legutóbbi Kőzgyűlésünkön tett néhány fontosnak szánt, vagy annak tűnő ki- és bejelentést.

Ezek egyike volt a régóta esedékes átigazolási rendszerünk (Igazolási- (nyilvántartási-) és Átigazolási Szabályzat) teljes felülvizsgálata. Erre a munklára Elnök úr egy eseti (ad hoc) bizottságot hozott létre, amelynek én is tagja lettem. (Ezt a körülményt Elök úr a Közgyűlésen is hangoztatta)

A Bizottság messze a tervezett időpont után megkezdte a munkáját - bár nem abban az összetételben, amelyet az alakításkor megismerhettünk. Az első ülés eredményeit, illetve az ott megszületett elképzeléseket a MÚSZ weboldalán található (egyébként emlékeztetőnek szánt) anyagból lehetett megismerni. Sajnos egy - megítélésem szerint - nagyon fontos részlet azonban egészen másként alakult. Úgy gondolom (és tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül), hogy egy ilyen horderejű témában kifejezetten kívánatos a minél szélesebb körű vélemény megismerés. Ennek egy egyszerű eszköze a teljesen nyilvános fórum indítása. Erről a Bizottság döntött az első ülésén, azonban ebben a formában a Szövetség nem adott lehetőséget a publikált anyaghoz történő vélemény nyilvánításra, hozzászólásra.

Látva azt, hogy az ad hoc bizottság már az első ülése után nem a közösen elhatározott elképzelések szerint működik, valamint azt, hogy a bizottsági vélemény alakításban a szerepem és a személyem teljesen mellékes, úgy döntöttem, hogy ebben a bizottságban a további tevékenységemet azonnali hatállyal megszüntetem. Erről tájékoztattam a bizottság többi tagját, valamint Bienert elnök urat is. Utóbbitól határozottan kértem, hogy ezt a körülményt (hasonlóan a Közgyűlésen történthez) szíveskedjék a (Szövetségi) Tagság tudomására hozni. Ez nem történt meg. Emiatt ezt a megoldást választottam - erről a tényről ezúton tájékoztatlak Titeket.

Lényegében a várhatóan megszülető szabály módosítás részemről semmiféle támogatással nem rendelkezik, abban az én tevékenységem semmilyen formában sincs benne.

Azonban az előbb említett nyilvánosságot ezen a helyen - a magam / magunk - szerény eszközeivel igyekszem megteremteni. EZEN a linken találjátok azt a konkrét javaslatot, amelyet én nyújtottam be a bizottság felé - a további vita szándékával. Egy régi anyagról van szó, amely ezzel együtt is meglehetősen széleskörűen vesz figyelembe olyan tényezőket, amelyek egy úszó versenyző pályafutásán keresztül - az én megítélésem szerint - fontossággal bírnak, illetve létrejöttük egyértelműen érték teremtő és növelő. Egy esetleges átigazolás során mindenképpen figyelembe veendők. Miután régi anyagról van szó, ezért néhány (időközben felmerült) új tényező (pl KEP) nem szerepel a tételek között. Emiatt változatlan formában közlöm azt a levelet is, amellyel együtt a bizottság számára megküldtem ezt a javaslatot. Abban már vannak utalások az új körülményekre is.

Természetesen az anyag vitaanyag, tehát egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról. hogy a benne  szereplő tételek - abban a formában, ahogy most látható - feltétlenül tükrözik a realitást. Minden esetre az én véleményemet feltétlenül. Egyben azt hiszem, hogy kiinduló alapnak is megfelelő lehet. 

Amenyniben bárki úgy érzi, hogy a saját elképzeléseit is szívesen megosztaná a Tagsággal, vagy kritikai észrevétele van - egészen nyugodtan megteheti ezt a cikk végén található KOMMENT lehetőségen keresztül. (regisztráció szükséges! Regisztrálni fiktív adatokkal is lehet, és természetesen a folyamatban megjelenő érzékeny adatokat diszkréten - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - kezeljük)

 

Sárdi Ákos - elnök / Hullám 91 ÚVE

 

 

javaslat a bizottság számára:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." name="Hullám 91 ÚVE" class="gD">Hullám 91 ÚVE <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>

Mellékletjún. 14. (11 napja)
címzett: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." name="Hajdu" class="g2">HajduEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." name="Ivan" class="g2">IvanEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." name="Domonkos" class="g2">DomonkosEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." name="Sós" class="g2">SósEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." name="Bienerth" class="g2">Bienerth
Tisztelt Kollégák
Péter javaslataihoz kapcsolódnék a saját - közel 20 éves - javaslatommal.
A mellékletben szereplő nevelési költségtérítés (a mostani lehetséges rendszerben átigazolási díj) számításának egy módját küldöm most. (A maga idején az amatőr sportolói szerződés mellékletét képezte ez a számítás.)
Természetesen a számítás módja és / vagy mértéke további tárgyalások alapját képezheti. Számomra roppant fontos, hogy a nevelő egyesületek elismertségét ilyen módon (is) alakítsuk ki! A bizottsági megbeszélésen felmerült gondolatot (miszerint az átadó klubokban a sportolók tagdíjat fizetnek + különféle támogatásokat kap utánuk az egyesület + egyéb szponzori bevételeik származnak a versenyző kapcsán) tovább gondolva, egy jelentős szemléletbeli különbséget kell leírnom Nektek.
1. A felsorolt tételek nagy része vélelmezett  - tehát azok összességére legfeljebb tippjeink lehetnek. Elsősorban emiatt számomra elfogadhatatlan, hogy ennek alapján úgy tekintsünk az átigazolás pillanatában egy versenyzőre és átadó klubjára, mintha ők "egálban" lennének egymással. (nemcsak a marxista gazdaság filozófia által használt fogalom a hozzáadott érték...)
2. Véleményem szerint egy versenyző aktuális értékét két fő összetevő alakítja. Ezek közül az egyik konkrét összeggel is azonosítható - jelesül a MÚSZ által a sportoló számára átadott támogatások (versenyeztetés / edzőtábor / kiegészítők / menedzselés / Gerevich(?) / stb...) egészen pontosan tükrözik a versenyző értékét, hiszen a szövetség ennyit szán a versenyző felkészítésére - vélhetően azért, mert neki (mármint a szövetségnek) ennyit ér.
3. A másik a hozzáadott érték - ami jelen esetben megegyezik azzal az elvi (és gyakorlati) összeggel, ami az átadó klub számára jelentkezik / jelentkezhet a sportoló eredményei kapcsán. (aktuális és várható szponzori bevételek / presztizs valamint erkölcsi érték / esetleg KEP vagy Gervich támogatást élvező, de az átigazolás után azt elvesztő edző, valamint rajta keresztül az öt foglalkoztató klub veszteségei / stb...) Ezek a tételek lényegesen nehezebben határozhatók meg konkrét összegekben, de véleményem szerint pontosan ezek azok, amik a nevelő klub valós értékét jelentik. Következésképpen ezt elvenni tőlük ellenszolgáltatás nélkül pontosan egyet jelent a kisemmizésükkel, munkájuk és tehetségük semmibe vételével. Ez megengedhetetlen!
Tisztában vagyok azzal, hogy ezek a kérdések rendkívül aprólékos, nagy körültekintést igénylő munkával, valamint precízen vezetett nyilvántartásokkal (adatbázis) oldhatók csak meg. De nekünk pontosan ez a dolgunk - amennyiben jól értelmeztem Elnök úr gondolatait.
üdv sá
 
 
 
 
 

lemondó nyilatkozat:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." name="Hullám 91 ÚVE" class="gD">Hullám 91 ÚVE <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>

jún. 16. (9 napja)
címzett: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." name="Ivan" class="g2">Ivan
 
Tisztelt Bizottsági Tagok
Tisztelt Bienert Elnök úr
Őszinte megdöbbenéssel láttam, hogy az ad hoc bizottság első ülését követően, az ott hozott egyértelmű döntések ellenére, a publikált anyag, és annak körülményei csak nyomokban hasonlít a közös állásponthoz.
Elképesztőnek találom, hogy egy kifejezetten belső munka anyagot - minden változtatás nélkül - hozzon nyilvánosságra a Szövetség. Még akkor is így vélem, ha az anyagban semmi titkolni való nincs.
Két kézenfekvő magyarázatot látok a történtekre. (hangfelvétel birtokában)
1. a bizotság elnöki tisztét ellátó dr. Soós Csaba úr - jóhiszeműen, rosszul értelmezte a szóban elhangzottakat
2. szó sincs jóhiszeműségről. Szándékos és cinikus eljárásnak vagyunk részesei.
Akár így, akár úgy történt (nem tudom megítélni, melyik a rosszabb...?), ezennel a Bizottsági tagságomról ezúton lemondok. A további munkájában részt venni nem kívánok. Kérem Bienert elnök urat, hogy erről a körülményről - a Közgyűlésen történt, széleskörű tájékoztatáshoz hasonlóan - legyen kedves tájékoztatni a Magyar Úszó Szövetség tagságát.
Döntésem oka: nem óhajtom személyemmel terhelni a jól érezhetően már kialakított koncepció(k) megvalósítását. Ugyan akkor azokat - szintén a személyemmel - hitelesíteni sem vagyok hajlandó.
üdvözlettel, további jó munkát kívánok - Sárdi Ákos, elnök - Hullám 91 ÚVE, Székesfehérvár